O Akademiji

Volonterstvo je uvijek bilo sastavni dio sportskih sustava krenuvši od manjih neprofitnih organizacija (klubova) koje pokreću i vode volonteri pa do krovnih sportskih organizacija koje bez pomoći volontera ne bi mogle iznijeti organizaciju najvećih sportskih priredbi i manifestacija.

Hrvatski akademski sportski savez posebno je posvećen svom volonterskom programu koji djeluje tijekom cijele godine, a kroz koji se već godinama stvaraju kvalitetni kadrovi koji su dio HASS obitelji.

Potaknuti FISU-ovim programom FISU Students Ambassadors and Volunteers&Leadership Academy (FVLA) na kojem predstavnici HASS-a i Hrvatske svake godine sudjeluju od njegova začetka 2017. godine, a temeljem iskustva u provedbi volonterskih programa na više od dvadeset velikih međunarodnih sportskih natjecanja, u 2022. godini vrijedno se radilo na pripremi nacionalne volonterske i leadership akademije nazvane UniSport ViLA.

Copy of eug 2016 selekcija 4
Copy of eug 2016 selekcija 39

Povijest ViLE

Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016 od 12. do 25. srpnja 2016. godine svojim brojkama postigle su značajne uspjehe u području organizacije i realizacije sportskih manifestacija u Hrvatskoj. Igre su počele ceremonijom otvaranja u Zagrebu koju je uz izravan prijenos na HRT-u pratilo oko 9 000 gledatelja. No, za same volontere, program je počeo puno ranije. Volonterski program prvotno nazvan „Studenti za studente“ za mnoge je sudionike bio mnogo više od samog slova ili brojke na papiru. Okupio je 1441 zainteresiranog volontera koji su u travnju 2015. godine započeli sudjelovanje u organizaciji najvećeg multi-sportskog događaja u Europi u 2016. godini. Njihov angažman i neprocjenjiv doprinos potvrđuje brojka od čak 110 296 realiziranih volonterskih sati (u razdoblju od travnja 2016. godine do studenog 2017. godine). Volonteri su od samog početka bili uključeni u različite organizacijske procese kako bi usavršili vještine, razvili vlastite sportske vrijednosti i stekli nova stručna znanja potrebna za rad u organizacijskom timu. Izuzev impresivnih brojki, ispunjenih anketnih obrazaca, članaka za medije, bezbroj foto i video sadržaja koji i dalje stvaraju „knedlu u grlu“ za svakog sudionika ove manifestacije, pravu vrijednost ovog volonterskog programa i njen dugotrajni značaj potvrđuju njegovi glavni akteri. Volonterske priče svjedoče o iskustvu i značaju cijelog programa u životima volontera i njihovih tim lidera. Ovim volonterskim programom dokazano je da je moguće uključiti velik broj volontera u aktivnosti koje su neprekidno trajale 20 dana u dva različita grada, da je moguće animirati studente, srednjoškolce, starije osnovnoškolce, radno aktivne, umirovljenike, roditelje i djecu na istom projektu kroz sport. Da je moguće spojiti sve generacije s istim ciljem – osobni i društveni razvoj. I ne zaboravite moto Igara – Srce vjeruje, um ostvaruje! ESI 2016 volonteri su ga prema svojem iskustvu prilagodili u „Srce vjeruje, volonter ostvaruje!“, a mi se u potpunosti i s velikim ponosom slažemo s tim! Udruga Europske sveučilišne igre Zagreb Rijeka 2016 nagrađena je Državnom nagradom za provedbu istoimenog volonterskog programa, a u nasljeđe novim generacijama ostavili smo akademiju u kojoj mogu svi usavršiti svoje vještine. Prva volonterska akademija koja je okupila 40 sudionika održana je na proljeće 2023. godine, a polaznici su nakon pet tjedana online edukacija i praktičnih zadataka imali priliku volontirati na najvećem sportskom događaju Hrvatskog akademskog sportskog saveza UniSport Finals 2023.“

Ciljevi ViLE

Svo znanje i iskustvo bit će utkano u ovu akademiju s ciljem educiranja mladih ljudi zainteresiranih za karijeru u sportu i sportskom menadžmentu te poticanju rasta broja volontera u sportu. Želimo potaknuti daljnji razvoj baze volontera kako bi na jednom mjestu okupili sve prilike za volontiranje u sportu te nastavili niz odlično organiziranih sportskih projekata kojima je u fokusu volonter. ViLA je zamišljena kao središte i poveznica organiziranih sportskih volonterskih programa gdje organizatori i volonteri mogu usavršiti svoje vještine ali i podijeliti iskustva.

Što će polaznici moći naučiti

Volonteri će tijekom općih i specifičnih radionica o event menadžmentu saznati osnovne informacije o organizaciji velikih međunarodnih sportskih projekata, volontiranju kao sastavnom dijelu tih manifestacija te imati priliku aktivno se uključiti u organizaciju događaja Hrvatskog akademskog sportskog saveza. Predavači će biti osobe sa značajnim iskustvom na voditeljskim pozicijama u sportskom menadžmentu koji će provoditi radionice kroz šest mjeseci. 

 

Volonteri vezani uz UniSport HR već godinama uspješno sudjeluju u organizaciji sportskih događanja diljem Hrvatske. Uz Eurobasket, Davis Cup, Europsko i Svjetsko rukometno prvenstvo, Europske sveučilišne igre i ostala europska i svjetska sveučilišna prvenstva, u 2022. godini, naši su volonteri bili dijelom Europskog prvenstva u vaterpolu u Splitu. Važno je spomenuti kako na ovom fantastičnom događaju nisu sudjelovali samo volonteri, već je upravo UniSport HR tim, na poziv Hrvatskog vaterpolskog saveza, sudjelovao u kompletnoj organizaciji i provedbi prvenstva.

Copy of eug2016 team leaderi 8
Copy of eug2016 team leaderi 19