Prva godina projekta UniSport ViLA uspješno provedena, a volonteri su bili duša UniSport Finals-a 2023

  • Naslovnica
  • Novosti
  • Prva godina projekta UniSport ViLA uspješno provedena, a volonteri su bili duša UniSport Finals-a 2023

Tekuća godina u Hrvatskom akademskom sportskom savezu, između ostalog, posebna je i po pokretanju volonterske i leadership akademije „UniSport ViLA“.

Cilj akademije je educirati polaznike o karijernim perspektivama u sportu i sportskom menadžmentu te poticati rast broja volontera u sportu. Želimo potaknuti daljnji razvoj baze volontera kako bi na jednom mjestu okupili sve prilike za volontiranje u sportu te nastavili niz odlično organiziranih sportskih projekata kojima je u fokusu volonter. ViLA je zamišljena kao središte i poveznica organiziranih sportskih volonterskih programa gdje organizatori i volonteri mogu usavršiti svoje vještine ali i podijeliti iskustva.

Projekt je to koji je započeo u travnju, a svoj vrhunac doživio na nacionalnoj završnici UniSport Finals u Poreču, događaju koji je okupio 1300 sudionika te pružio natjecanja u 12 sportova te jednu znanstvenu konferenciju.

Zanimljiva predavanja

Prvi dio UniSport ViLA-e zamišljen je kao skup općih i specifičnih radionica koje su se održavale na engleskom i hrvatskom jeziku u online formatu. Upravo ovakav vid formata zaslužan je da se na projekt prijavi preko 40 volontera iz svih dijelova Hrvatske, a samo neka od mjesta su Zagreb, Split, Vukovar, Rijeka, Osijek, Požega, Šibenik, Pula, Rasinja, Čakovec, Koprivnica, Vratišinec, Vela Luka, Županja, Ivankovo, Velika Ludina, Drenovci, Varaždin i drugi.

Ukupno je bilo pet susreta u kojima su volonteri mogli saznati osnovne informacije o volontiranju na događajima Hrvatskog akademskog sportskog saveza, organizaciji velikih međunarodnih sportskih projekata i volontiranju kao sastavnom dijelu tih manifestacija, sportskom menadžmentu, medijima u sportu, vještinama potrebnim za rad u velikim međunarodnim timovima, a predavači su bile osobe sa značajnim iskustvom na voditeljskim pozicijama u sportskom menadžmentu.

Sudionici su imali prilike čuti iskustva organizacije najstarijeg ATP teniskog turnira u Hrvatskoj – ATP Umag, i velikih sportskih manifestacija poput Pannonian Challenge, B2B Run, IHF Svjetskog prvenstva u rukometu 2009, EHF Europskog prvenstva u rukometu 2018, LEN Europskog prvenstva u vaterpolu 2022. Tijekom susreta sudionici su imali prilike čuti više o organizaciji volonterskih programa na projektima poput 100 milja Istre, Davis cup, EuroBasket, FIBA Olimpijski kvalifikacijski turnir, UEFA EURO 2020 i brojnih drugih.

Tako smo imali priliku čuti Harisa Pavletića, predsjednika Hrvatskog akademskog sportskog saveza, Albinu Rakhmatullinu, predstavnicu Svjetske sveučilišne sportske organizacije (FISU), Andreja Pišla, predstavnika Europske sveučilišne sportske organizacije (EUSA), Danijelu Somek, event & project managera velikih sportskih projekata, Ivanu Aničić, voditeljicu projekta UniSport ViLA koja je govorila o organizaciji volonterskih programa, Anett Fodor koja je govorila o iskustvu volontiranja na međunarodnom natjecanju, dopredsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Toni Gamulin govorio je o venue menadžemntu velikih natjecanja, Dražen Maleš o medijskoj pokrivnosti sportskog natjecanja, Tomislav Poljak dao je primjere kako od volontiranja doći do zaposlenja, Zrinka Tabain prenijela je osnovne vještine leadershipa, dok su Karla SrdanovićIvan Kaselj podijelili direktne informacije i savjete o volontiranju na UniSport HR natjecanju i konferenciji “4 Healthy Academic Society”.

Osim gostujućih predavanja, svi polaznici su mogli izabrati između tri tima unutar koga su imali praktične zadatke, a koji su ujedno bili i timovi za volontiranje na UniSport Finals:

  • Volontiranje na Europskim natjecanjima, voditeljica Anja Gelo;
  • Volontiranje u UniSport HR sustavu i UniSport HR ambasador, voditeljica Ivana Aničić;
  • Mediji i društvene mreže, voditeljica Ilona Matijević.

Volontiranje na Finalsima

Nakon pet tjedana online edukacija i praktičnih zadataka, volontere je očekivao najvažniji dio – odlazak u Poreč i volontiranje na najvećem sportskom događaju Hrvatskog akademskog sportskog saveza UniSport Finals 2023. Timski rad, kreativnost i inovativnost, odgovornost, ljepota sporta, fair play, samo su neke od vrijednosti koje smo istaknuli pred ovim mladim ljudima, a krajnji cilj je izgraditi nacionalnu volontersku zajednicu koja će se s guštom vraćati na ovakve događaje.

31 osoba volontirala je na natjecanju, a većinu tima su činile djevojke (77%). Svi oni bili su podijeljeni u jedan ili više timova i zaduženi za brigu o sportom djelu projekta, ceremonijama dodjele medalja, izradi akreditacija, medijima, konferenciju 4HAS te su zajedno skupili 1246 volonterskih sati (1.6. – 6.6. 100 sati, 6.6. – 11.6. 1146 sati).  Na kraju projekta proveli smo anektu zadovoljstva provedenim volonterskim programom te je 100 % ispitanika istaknulo da su zadovoljni načinom komunikacije u timu, podrškom voditelja tima i iskazanom mogućnošću promjene i utjecaja na organizaciju. Na pitanje koliko je vjerojatno da bi sudjelovanje u programu preporučili prijatelju 60 % sudionika odgovorila je “Sigurno bih”, a 40 % “Vjerojatno bih”.

Malo je reći da su predanost, energija i timski duh ovih mladih ljudi igrali ključnu ulogu u uspjehu ogromnog natjecanja poput UniSport Finals. Bez ovog malog, ali odabranog tima te njihove dobrote, nesebičnosti i srčanosti koju nose sa sobom prilikom volontiranja ništa ne bi bilo moguće, što vrijedi za Hrvatski akademski sportski savez, ali i mnoge druge buduće organizacije i događaje u koje će biti uključeni. Njihova volja i želja da pruže pomoć inspiracija je za sve nas, a njihovi osmijesi i geste Poreč su učinili boljim mjestom.

Želimo im reći HVALA! Hvala vam što ste nam posvetili svoje vrijeme, talente i energiju. Hvala vam što ste uzor drugima da se uključe i krenu volontirati u bilo kojem sektoru. Hvala vam što svoju pozitivnu energiju prebacujete na sve oko sebe, što ste strpljivi i uvijek spremni da doprinesete na najbolji mogući način. Nastavite sa svojim divnim djelima, vaša predanost i strast su neprocjenjivi. Zajedno stvaramo sredinu u kojem svatko ima priliku i podršku da ostvari svoj puni potencijal. Hvala vam što ste dio tog procesa.

Svjetska sveučilišna sportska federacija kao zvijezda vodilja

HASS-ova akademija prati nit vodilju svjetske sveučilišne sportske asocijacije FISU Students Ambassadors te Volunteers & Leadership Academy (FVLA), na kojem predstavnici HASS-a i Hrvatske svake godine sudjeluju od njegova začetka 2017. godine. Ivana Aničić, Anja Gelo, Zrinka Tabain, Ema Đurić, Zrinka Vuković i Helena Herc prošle su FISU program u tih 6 godina postojanja, a predstavnika imamo i ove godine – našu volonterku Ivanu Prkić, koja je uspješno završila UniSport ViLA-u i volontirala u Poreču na Finalsima.

Potaknuti međunarodnom akademijom, a temeljem iskustva u provedbi volonterskih programa na više od dvadeset velikih međunarodnih sportskih natjecanja, u 2022. godini vrijedno se radilo na pripremi nacionalne volonterske i leadership akademije UniSport ViLA, ponosni smo što smo prvu godinu projekta uspješno zaključili te se veselimo nastavku i zajedničkom radu.

Comments are closed