Započela je UniSport ViLA!

15.4. održan je prvi susret sudionika ovogodišnje UniSport ViLAe. Prva tema koju smo obradili jest Što je akademski sport i mogućnosti volontiranja. Na početku je voditeljica projekta UniSport ViLA, gospođa Ivana Aničić predstavila cjelokupan projekt i strukturu prijavljenih.

Od 43 sudionika, većina je žena i studenata te zbog mogućnosti online sudjelovanja sudionici dolaze iz većih i manjih područja  (Zagreb, Split, Vukovar, Rijeka, Osijek, Požega, Šibenik, Pula, Rasinja, Čakovec, Kaštel Lukšić, Kaštel Novi, Koprivnica, Vratišinec, Vela Luka, Županja, Ljubuški BiH, Tučepi, Ivankovo, Velika Ludina, Oprisavci, Drenovci, Varaždin).

Nakon detaljnog pregleda rasporeda gospođa Ivana Aničić predala je riječ predsjedniku Hrvatskog akademskog sportskog saveza, gospodinu Harisu Pavletiću. U svojem izlaganju, gospodin Haris Pavletić predstavio je rad Saveza i najveće dosadašnje projekte osvrnuvši se i na Europske sveučilišne igre Zagreb Rijeka 2016 u čije nasljeđe ulazi i ova akademija.

Gospođa Albina Rakhmatullina, predstavnica Svjetske sveučilišne sportske organizacije (FISU) nastupila je sljedeća i predstavila rad FISU s naglaskom na održavanje sportskih projekata poput Univerzijada i Svjetskih kupova te edukativnih projekata poput Svjetskog foruma sveučilišnog sporta kojemu će domaćin sljedeće godine biti upravo Hrvatska. Gospođa Albina Rakhmatullina predstavila je mogućnosti uključivanja u volonterski program FISU, ali i mogućnost sudjelovanja na FISU Volonterskoj i leadership akademiji te je posebno pozdravila sve dosadašnje hrvatske volontere ambasadore (Helena Herc, Ema Đurić, Zrinka Tabain, Zrinka Vukojević, Ivana Aničić, Anja Gelo).

Sljedeći govornik, gospodin Andrej Pišl, predstavnik Europske sveučilišne sportske organizacije (EUSA) predstavio je rad EUSA s naglaskom na sve projekte koje provode te u kojima se mogu uključiti volonteri. Naglasio je da su Split i Zagreb ove godine domaćini dva europska sveučilišna natjecanja, u borilačkim sportovima (Zagreb) i u futsalu (Split) te da očekuje vrhunsku organizaciju. Gospodin Andrej Pišl spomenuo je i mogućnost dugotrajnog volontiranja (6 mjeseci) u njihovom uredu u Ljubljani te mogućnost kratkotrajnih volontiranja na svim europskim natjecanjima.

Nakon tako iscrpnih predavanja svima je dobro došla pauza nakon koje su se sudionici predstavili spomenuvši svoju motivaciju za prijavu i prijašnje volontersko iskustvo. Za kraj prvog dana ostavili smo prezentacije naša tri praktična tima te način rada u istima: (1) Mediji i društvene mreže, voditeljica gospođa Ilona Matijević; (2) Volontiranje na Europskim natjecanjima, voditeljica gospođa Anja Gelo i (3) Volontiranje u UniSport HR sustavu i UniSport HR ambasador, voditeljica gospođa Ivana Aničić.

Comments are closed